no-limits 1

Dragi prijatelji,

Podijelit ću sa Vama jednu jako zanimljivu priču o slonovima, koji iako ogromna i snažna stvorenja, budu sputani u svom kretanju – mada nisu vezani niti lancima, niti su u kavezu – već su malim užetom vezani za prednju nogu.

Razlog tome leži u činjenici da kada su slonovi mladi i mnogo manji snažni, dreseri koriste isto takvo uže kako bi slonove vezali. Slonovi bezuspješno pokušavaju i pokušavaju prekinuti uže, ali je svaki pokušaj osuđen na neuspjeh. Kako slonovi odrastaju, tako se navikavaju na činjenicu da je nemoguće pobjeći. I tako ove gorostasne životinje, obeshrabrene neuspjesima, i kada su u punoj snazi vjeruju da ih uže još uvijek može zadržati i zato i ne pokušavaju pobjeći.

Koliko nas, poput ovih slonova, ide kroz život vjerujući da neke stvari ne možemo postići jer smo nekada pokušali i nismo uspjeli? Da li svaki neuspjeh u konačnici mora ostati neuspjeh? Da li je odustajemo i onda kada prihvatimo trenutnu situaciju kao nepromjenjivu? I dopustite mi da Vas pitam – čime ste Vi vezani???

Kao i uvijek sa zadovoljstvom očekujem veliki broj Vaših komentara i zajedničkih diskusija.

Iskreno Vaš,

 

Dr Kenan Crnkić