­

BUDI VODA

Gotovo 97% vode na našoj planeti ili je slano ili nije za piće. Više od 2% je zarobljeno u glečerima, te nam samo ostaje nepunih 1% vode koju koristimo za piće i ostale potrebe. Čak 85% svih bolesti u svijetu prenosi se vodom. Kod nekih organizama voda čini i 99% njihove mase, dok kod čovjeka čini oko 70%. Čovjek bez vode može izdržati samo sedam dana. Za usporedbu, bez hrane možemo živjeti oko mjesec dana. Sve životinje i biljke bez izuzetka sastoje se od vode: životinje od 75% vode, ribe također 75%, meduze od 99%, krompir od 76%, jabuke od 85%, paradajz od 90%, krastavci od 95, lubenice od 96%. Ukoliko čovjek izgubi dva posto vode od cjelokupne mase svog tijela, kod njega se javlja snažna žeđ. Ako se postotak gubitka vode poveća do 10, čovjek počinje halucinirati. A pri gubitku 12 posto ne može se oporaviti bez hitne pomoći liječnika. Pri gubitku 20 posto vode čovjek umire. Stoga ne čudi podatak da tokom života čovjek popije otprilike 35 tona vode. Čista voda (koju čine isključivo atomi kiseonika i vodonika) nema ni mirisa ni okusa, stoga ima tzv. neutralnu pH vrijednost.
(pH = 7, ponovo ta čudesna sedmica:))
Negdje između 70 i 75% Zemljine površine je pokriveno vodom.
Zato je drugi naziv za Zemlju Vodeni planet.
Do 2025. više od 25% stanovništva na svijetu neće imati vode. Najskuplja flaša vode sa kristalima prodaje se trenutno za nevjerovatnih 900 dolara. Zbog oskudice i svoje posebnosti mnogi smatraju da je voda valuta budućnosti .
Mi sve živo od vode stvaramo (21:30) .
Religije su davno tvrdile, a nauka bez dvojbe dokazala da je sve na ovom svijetu, uključujući i sam svijet, od vode nastalo i na vodi opstaje. Temperatura i vremenske prilike se samo uz pomoć vode stalno mijenjaju i regulišu.
Voda je izvor života.
Vrati se izvoru.
Budi voda.
Živi poput vode – sigurno, uspješno i sretno!

Anton Pavlovič Čehov citat