­

CRNI POJAS

Nedavno na jednom od predavanja jedan od mojih studenata me pitao za stvarnu vrijednost diplome, odnosno koliko se isplati trud kojeg oni konkretno ulažu da bi došli do zvanja kojeg diploma nosi, posebno u vremenu hiperprodukcije diploma i titula na različitim edukacijskim ustanovama, od kojih su neke u najmanju ruku upitne reputacije i kvaliteta akademskog znanja kojeg pružaju svojim studentima. Razmišljajući o ovom zaista zanimljivom i svakako aktuelnom pitanju, sjetio sam se Aristotelove izreke: „Progovori da te vidim!“. Ovim je veliki Aristotel želio reći da tek onda kada neko progovori možemo vidjeti koliko zaista zna, koliko je načitan i žargonski rečeno dubok.
Poznajem ljude koji imaju više desetina diploma iz poznavanja engleskog jezika, a da nisu u stanju na istom reći niti dobar dan, a kamoli se smisleno sporazumiti!

Tu se postavlja vječito pitanje: Šta je važnije, forma ili suština ?

Podsjetilo me to na jednu anegdotu iz moje rane mladosti. Kao tinejdžer sam trenirao karate i sanjao sam o danu kada ću imati crni pojas, što mi je na momente djelovalo kao nedostižno. A onda sam prilikom posjete Njemačkoj u jednoj prodavnici sportske opreme našao različite crne pojase po cijenama koje su bile i više nego prihvatljive. Nije mi trebao nikakav certifikat ili odobrenje –mogao sam ga jednostavno kupiti. I kada pogledate na prvu, zaista u vremenu u kojem živimo možete kupiti gotovo sve. Međutim, šta znači kupljeni crni pojas bez stvarne vrijednosti koju nosi sa sobom? Apsulutno ništa, osim naravno činjenice da će vas neko ozbiljno namlatiti, a vi nećete imati vještinu da uzvratite adekvatno.

Ne znam da li sam ovime dao i odgovor na pitanje mog studenta sa početka posta. Dobijanje diplome ili bilo koje počasti bez realne „podloge“ odnosno utemljenja u stvarnoj vrijednosti bez obzira što možda zvuči i patetično, nema nikakvog značenja i prije ili kasnije, vrati se kao bumerang.

Crni pojas sam po sebi ne znači ništa ako ga ne prate konkretna teorijska znanja i praktične vještine.

Ili možda ?

Sa nestrpljenjem očekujem Vaše komentare i diskusije ?

Iskreno Vaš,
Dr Kenan Crnkić