­

„Imajte hrabrosti da slijedite svoje srce i intuiciju. Oni nekako već znaju što uistinu želite postati.“

                                                                                                                                     Steve Jobs

Životni put Stevea Jobsa, poznatog američkog poslovnog magnata i izumitelja, te osnivača kompanije Apple Inc, je izuzetno neuobičajan i zanimljiv.

Svega 7 dana nakon rođenja bio je dat na usvajanje. Odrastao je u Silicijskoj dolini u Kaliforniji. Nije završio fakultet, ali je zato strastveno pohađao više veoma neobičnih kurseva (npr. kaligrafije). Zaposlio se kao tehničar kod  proizvođača video igara, sa namjerom da skupi novac za put u Indiju radi duhovnog uzdizanja, na koji je i otišao. U Ameriku se vratio sa obrijanom glavom i neobičnom odjećom, ali i sa potpuno drugačijim načinom razmišljanja.

Priča o uspjehu počinje 1970. godine kada je Steve Jobs počeo svog imenjaka Wozniacka uvjeravati kako moraju početi prodavati kompjutere za ličnu upotrebu, što je tada izgledalo potpuno nevjerojatno. Iz tog plana nastaje Apple I, koji se iz početka izgrađivao u Jobsovoj garaži. Njegov nasljednik, Apple II bio je predstavljen naredne godine i postigao je ogroman uspeh. Kompanija se pojavila na berzi 1980. godine čime je Džobs postao multimilioner.

Bez obzira na navedeno, dioničari kompanije ocijenili su da je istoj u toj fazi potreban iskusan rukovodilac klasičnog kova, pa su razriješili Jobsa. Kompaniju je od tog momenta preuzeo dotadašnji direktor Pepsi Cole. U svom poznatom govoru na Stanfordu, bez obzira na svu gorčinu i javnu sramotu koja mu je tada bila nanijeta, Steve Jobs je naveo da je odlazak iz Apple-a u tom periodu možda i jedna od najboljih stvari koja mu se desila u životu. Nemirnog duha, sklon inovacijama, osnovao je i rukovodio kompanijom Pixar, koja je u rekordnom roku postala neupitni tržišni lider u domenu crtanih filmova i igračaka za djecu. Za to vrijeme Apple je doživio rapidno pogoršanje svog poslovanja i postao potpuno marginaliziran od strane većih igrača na tržištu (Microsoft itd.). Steve Jobs se vratio u Apple i potpuno preobrazio kompaniju sa svojim nezaboravnim proizvodima kao što su iPhone, iPad, itd. koji su u kratkom roku postali kultni brandovi izazvavši do tada nezapamćenu potražnju. Danas je Apple najvrjedniji brand na svijetu i jedna od najprofitabilnijih kompanija uopšteno.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da se Stive Jobs dobrovoljno povukao iz Applea na samom vrhuncu slave i uspjeha. Umro je od raka s kojim se borio od 2004. godine, u dobi od 56 godina. U istoriji će ostat upamćen kao hrabar vizionar kojeg su krasile izuzetne prezentacijske i prodavačke vještine ali i duboko vjerovanje u svrhu svoga postojanja.

Po vlastitom priznanju ova misao ga je vodila i na najbolji način odražavala sve ono u što je duboko vjerovao:

„Imajte hrabrosti da slijedite svoje srce i intuiciju. Oni nekako već znaju što uistinu želite postati.“

Dr Kenan Crnkic Steve Jobs quote

U kojoj mjeri svi mi živimo na ovaj način? Da li imamo hrabrosti da postanemo sve što možemo?

Iskreno Vaš,

Dr Kenan Crnkić

Stay foolish, stay hungry…

Poštovani,

Sa velikim zadovoljstvom Vas obavještavamo da je po programu Ljetnog festivala knjige koji se održava u Sarajevu predviđeno i druženje sa Dr Crnkićem, kojom prilikom će određenom broju fanova potpisati njihove primjerke knjige 7 TAJNI USPJEHA.

Pozivamo Vas sve da se u što većem broju odazovete, pribavite svoj primjerak knjige na kojem želite autogram, te iskoristite ovu izvanrednu priliku da provedete vrijeme u druženju i razgovoru sa Dr Crnkićem.

Događaj pod nazivom „Druženje u 7h (19h) sa autorom knjige 7 TAJNI USPJEHA, Dr Kenanom Crnkićem“ održat će se u srijedu, 21.08.2013. godine u 19h na platou kod Ekonomskog fakulteta, ispred štanda izdavačke kuće „Dobra knjiga“.

Štand je izuzetno uočljiv i cjelokupan je u znaku knjige 7 TAJNI USPJEHA, koja je već sada ušla u historiju i oborila sve rekorde na tržištu.

Iskreno se nadamo da ćete se i Vi odazvati pozivu i iskoristiti ovu jedinstvenu priliku.

Srdačno vas pozdravljamo,

Dr Crnkić – Marketing tim

 

Citat za blog dr Crnkic

“Ako smo nezaposleni to ne znači da smijemo biti besposleni.”

Dr Kenan Crnkić

Ovu misao sam u proteklom periodu dosta često koristio u medijskim istupima. Nadam se da Vam se dopada i volio bih dobiti Vaše komentare na navedeno.

 

S poštovanjem,

 

Dr Kenan Crnkić

 

Poštovani,

Na zahtjev gledatelja širom Bosne i Hercegovine, a zbog ogromne gledanosti i izuzetno pozitivnih rekacija, BHT1 u svom udarnom terminu u ponedjeljak, 19.08.2013. godine u 20,00 časova vršit će reemitovanje emisije U ime naroda, u kojoj je nadaleko poznati i ugledni novinar i dramski pisac Josip Pejaković razgovarao sa Dr Kenanom Crnkićem.

Pozivamo Vas da ponovo pogledate nadasve inspirirajuću priču o životu i djelu Dr Crnkića, kao i da obavijestite što veći broj vaših prijatelja o terminu prikazivanja emisije kako bi i sami bili u prilici pogledati emisiju.

Reprizu emisije možete pogledati u narednim danima prema programskoj shemi BHT1.

Srdačan pozdrav,

Dr Crnkić – Marketing tim

Dragi prijatelji,

iskrena srca se zahvaljujem svima na lijepim željama povodom rodjendana.

U tu svrhu za danas sam pripremio citat koji sam u proteklim medijskim istupima jako često koristio, i koji se sudeći po reakcijama široj javnosti i te kako svidio:

 

“Stav je sitnica koja čini ogromnu razliku.”

Winston Churchill

 

U tom smislu čestitam rodjendan svima koji ga danas slave, u nadi da ćemo svi svakog dana donositi odluku da budemo pozitivni i optimistični,re da njegujemo i širimo ispravan stav kao preduslov svakog uspjeha.

Iskreno Vaš,

Dr Kenan Crnkić