Dragi prijatelji,

Nadam se da ste, kako biste 2014. godinu učinili najuspješnijom u svom dosadašnjem životu, napravili svoje novogodišnje ciljeve i planove, te da ste ih počeli beskompromisno provoditi.

Put uspjeha nije uvijek lagan i popločan je izazovima, a kako ne biste već na početku poklekli, želim s Vama podijeliti zanimljiv motivacioni video Arnolda Schwarzeneggera, koji svojim primjerom pokazuje da smo sami kreatori svog uspjeha i da je uistinu život ono što od njega napravimo.

Tajne uspjeha

Arnold je rođen je 1947. godine u malom austrijskom gradiću pokraj Graza, gdje je živio je u vrlo skromnim uvjetima. Rano je pokazao svoju sportsku multitalentiranost, ali kad je prvi puta zakoračio u teretanu odmah je znao da želi postati najbolji bodybuilder na svijetu – što se potvrdilo kasnije kad je više puta osvojio naslove Mr. Universe i Mr. Olympia.

Nakon afirmacije u sportu, započeo je i holivudsku karijeru, koja zbog akcenta i njegove pojave nije izgledala obećavajuće. Ipak, 1976. je osvojio Zlatni Globus za najboljeg debitanta, a nakon niza uloga u uspješnim filmovima 1987. je dobio je svoju zvijezdu na Walk of Fame.

Od 90-tih je postao aktivan u politici, da bi od 2003-2011 bio na poziciji guvernera Kalifornije. Trenutno podržava aktivnosti usmjerene ka tome da se omogući osobama koje nisu rođene u Americi, a njeni su državljani, da se nominuju za predsjednika.

Po vlastitom priznanju, više puta nego iko drugi u životu čuo je riječi NE, NEMOGUĆE,… Mišljenja je da Vaši ciljevi ili nisu ispravni ili dovoljno veliki ako većini ne izgledaju ludo ili pak apsolutno nemoguće!

Na svom putu uspjeha, bez obzira u kojoj branši se nalazio, uvijek se držao 6 jednostavnih ali moćnih pravila:

  1. Vjeruj u sebe
  2. Prekrši neka pravila
  3. Ne plaši se neuspjeha
  4. Ne slušaj one koji kažu NE
  5. Ubijaj se od posla
  6. Podijeli nešto sa drugima.

Šta mislite o ovim pravilima? Da li su univerzalna u gradnji svake karijere? Mislite li da je neko pravilo važnije od drugog za konačan uspjeh, i ako da zašto? Kako objašnjavate Schwarzeneggerov uspjeh u različitim sferama života? Kada vidite životni put ovog čovjeka da li možete pronaći izgovor zašto aktivnije ne gradite svoj uspjeh?

Kao i uvijek sa zadovoljstvom očekujem veliki broj Vaših komentara i zajedničkih diskusija.
Iskreno Vaš,

Dr Kenan Crnkić