Onako kako bi želio da si živio na kraju svoga života, tako možeš početi živjeti već danas.

-Marko Aurelie-

 

Često me ljudi pitaju kako da spoznaju šta je to njihova svrha, šta je ono što, ,stvarno“ žele, ono što je njima a ne nekome drugom (obitelji,prijateljima,društvu itd) istinski važno u životu ?

Na takva pitanja svojim klijentima odgovaram sa jednom naizgled jednostavnom a tako prokleto važnom vježbom koja nosi naziv po istoimenoj knjizi John Strelecky, ,Big Five for Life „koju sam prvi put čuo prilikom boravka na safariju u Tanzaniji.

 

Naime po nekom nepisanom pravilu safari se ocjenjuje kao dobar,odličan ili savršen u zavisnosti od toga da li ste tokom istog vidjeli 5 ključnih životnja. Interesantno, iako sam i tada i kasnije u drugim zemljama bio na nekoliko safarija nikada nisam uspio da vidim više od tri (doduše uvijek različite ).

E sada šta ako bi baš poput tog safarija ocjenivali svoj život na njegovom kraju ?

S obzirom da duboko vjerujem da smo mi kreatori a ne samo pasivni posmatrači naših života predlažem i Vama da uradite ovu vježbu odmah danas kako slijedi :

Navedeite 5 (samo pet ) stvari u svome životu koje trebate

  1. postići,
  2. vidjeti ili
  3. osjetiti

kako bi ste svoj život mogli ocjeniti kao savršen !

Znam reći ćete „Pa to je lako„ ali siguran sam da ćete i Vi baš kao i incijalno ja a kasnije i mnogi moji klijenti „zapeti“ na ovoj samo naizgled jednostavnoj vježbi.

Magija je u tom famoznom broju pet ali i u ove tri različite stvari koje trebate definisati bar u jednoj od tačaka dakle nešto postići,nešto drugo vidjeti a nešto treće doživjeti. Ostale dvije neka budu bilo šta od navedenog.

Nekako mislimo uvijek da znamo šta je to što nam je zaista životno važno ali kada dođe do verbalizacije navedenog pogotovo u ovako formatiranom obliku dolazi do problema a upravo u tom problemu krije se i pravo rješenje. U tim preispitivanjima koz koja prolazite kada trebate definirati svojih velikih pet za život krije se i odgovor na pitanje, ,Šta je to što Vam je zaista, istinski važno „?

I zapamtite Vi i samo Vi na kraju života ste ti koji ga ocjenjuju. Definirajte stoga stvari koje su Vama važne a ne ono što mislite da bi neko drugi cjenio kada bi ste uradili. I prilikom toga slušajte svoje srce i intuiciju –oni nekako oduvijek znaju gdje trebate stići.

Sve velike tajne su jednostavne. Ali nisu lake. Ipak siguran sam da ćete istinski uživati u ovoj iluminirajućoj vježbi a onda kada je završite i osjettite onaj osječaj smirenosti koji dolazi od činjenice da osječate da je to zaista ono Vaše pravo i stvarno krenite uraditi sljedeće dvije stvari :

1.Uporedite koliko je Vaš trenutni život usklađen sa Vašim Big 5 for Life ?

2.Počnite praviti godišnje, mjesečne i naročito važne dnevne planove tako da u njima najveći prioritet i težinu imaju stvari na Vašoj Big 5 listi

Hitne stvari mogu čekati. Bitne nikada.

Želim Vam sretno putovanje u Vaš novi i ispunjeniji, ,Big 5“ život…