­

About doktor3

This author has not yet filled in any details.
So far doktor3 has created 8 blog entries.

Svaki uspjeh ima svoju cijenu…

Svaki uspjeh ima svoju cijenu… Devet sastanaka u samo jednom danu u 3 različite države, dok letim prema četvrtoj (kući). I upravo u tim posljednjim momentima kada samo najjači ostanu, dok su svi drugi davno odustali, pravi uspjeh se dešava. Svaki uspjeh ima svoju cijenu… Ponekad je plaćamo u onom izvornom finansijskom smislu. Ponekad pak, plaćamo je onim najvrednijim- vremenom kojeg investiramo u postizanje našeg cilja. Ipak, najveću cijenu plaćamo izlaskom iz zone “komfora”, velikim trudom i zalaganjem, enormnim pritiskom kojeg izdržavamo, granicama preko kojih sebe tjeramo uvijek idući naprijed a nikada i ni po koju cijenu nazad. Cijenu plaćamo i stalnom borbom između dva vuka koji se bore u svakome od nas, svaki put kada pobjedimo svoje sumnje i strahove, sve one koji nas napadaju ili pak lažno i nedovoljno podržavaju. Svaki put kada budemo jači od svojih izgovora. Svaki uspjeh ima svoju cijenu… I nijedna cijena, nikada se ne može mjeriti sa osjećajem kojeg imamo kada pobjedimo onoga najvažnijeg-samoga sebe…

Vjerna vučica

Pričao je starac unuku na samrti: “Bilo mi je 20 i neka, kad sam naišao na malo štene u šumi, uzeo ga sebi i prisvojio. Prolazili su mjeseci i komšije mi počeše govoriti da sve više liči na vučicu i da je se trebam riješiti. Bio sam mlad i nisam nikoga htio slušati, bila mi je privržena, kuda god da sam išao, išla bi sa mnom i čekala me. I prošle su i godine… 

Jednog dana kad sam bio malo prilegao, kroz san sam čuo neku buku, režanje i cviljenje. Dok sam došao sebi i ustao, sve je utihnulo. Izašao sam napolje i ugledao čitavo stado ovaca poklano, a moja vučica sva u krvi sjedi i gleda pravo ka meni malo od straha, malo od bijesa. Utrčao sam u kuću, uzeo pušku i ubio je na licu mjesta. 

Nisam znao šta da radim sa ovcama pa sam pozvao komšije da ih odnesu dok se meso još nije pokvarilo. 

Dok smo sklanjali ovce, među njima smo pronašli tri zaklana odrasla vuka i tek tad sam shvatio šta sam uradio! 

Zato zapamti i ne zaboravi: „Nije uvijek sve kao što izgleda – sine moj, nikada ne procjenjuj niti ljude niti situacije na osnovu onoga što vidiš na prvi pogled.“ 

Pazi Kojeg Vuka Hraniš ili kako da 2019 bude Vaša najbolja godina?

Svi ih imamo.
Malo nas ih primjenjuje.
New Year Resolutions-ili odluke za Novu godinu, najčešće ostanu “mrtvo slovo”na papiru-zar ne ?
Jedan od glavnih razloga leži u činjenici da ih imamo previše i upravo zbog tog nedostatka fokusa ne uspijevamo ih provesti.

Interesantna studija pokazala je da ako napravimo samo JEDNU i stalno se prisjećamo u 98% slučajava ostvarit ćemo to!
Postavimo tu rečenicu na zaslon telefona, na frižider, kao poseban list u naš rokovnik, novčanik, nosimo je kao narukvicu, privjesak za ključeve, osvježivač, upaljač itd. uopšteno gdje god možemo kako bi nas stalno podsjećala da ne izgubimo fokus sa onoga što je bitno.

Ostvarimo je na jedini mogući način-Dan za dan, svih ili barem najvećim dijelom, onih famoznih 86.400 sekundi koje su nam na raspolaganju.
Podjelimo je sa našim prijateljima, saradnicima, porodicom itd. neka nas i oni stalno i iznova na to podsjećaju.

Naš život prije ili kasnije poprima boju naših misli, a mi postajemo produkt našeg okruženja ali i rezultat naših svakodnevnih izbora.

U osnovi život je samo 10% onoga što nam se dešava a 90% onoga kako to doživljavamo odnosno kako na to reagujemo.
90% je do nas i do naše svjesne ili refleksne odluke “Kojeg Vuka odlučimo tog momenta Hraniti” bez obzira na to šta nam i u kojoj formi život tog momenta “servira” mi i samo MI odlučujemo kako ćemo to “probaviti”.
Pozitivno ili negativno oduvijek je bilo samo pitanje stava, te naše svjesne i čvrste odluke.

Upravo zbog toga, moja Novogodišnja Odluka veoma je jednostavna za zapamtiti a ukoliko je primjenim imat će pozitivan efekat na bukvalno sve segmente moga života.
Moja Novogodišnja Rezolucija glasi “PAZI KOJEG VUKA HRANIŠ”!

Tako je jednostavna ali znam da nije nimalo laka.
Ona predstavlja spremnost na jednu žestoka borbu sa samim sobom, svojim unutrašnjim blokadama, strahovima, emocijama itd. koju svako od nas za sebe mora svakog dana iznova voditi. I kao i uvijek sa sobom nosi pitanja:

Da li će biti lako?
Ne. Neće.
Da li će vrijediti?
Da. Apsolutno!
I mnogo, mnogo više nego što to uopšte možemo sada i zamisliti.
Jer ako rješimo 90% života, onih 10 slobodno možemo zanemariti.
Jedino što je važno jeste da povjerujete i krenete.
Upravo zbog toga, predlažem ovu istu odluku, mantru, rezoluciju (nazovite je kako god želite) i Vama dragi moji, jer samo tako siguran sam da će Vam Nova 2019 biti iznimno uspješna, istinski sretna i nadasve ispunjena!

Iskreno i od ❤ želim Vam da sve to postignete te da kroz to još više i postanete, ali i da pomognete i drugima da uživaju u ovom prekrasnom daru što se život zove tako što će ,,Paziti Kojeg Vuka Hrane” …

Vaš,
Kenan

BIG 5 FOR LIFE

 

Onako kako bi želio da si živio na kraju svoga života, tako možeš početi živjeti već danas.

-Marko Aurelie-

 

Često me ljudi pitaju kako da spoznaju šta je to njihova svrha, šta je ono što, ,stvarno“ žele, ono što je njima a ne nekome drugom (obitelji,prijateljima,društvu itd) istinski važno u životu ?

Na takva pitanja svojim klijentima odgovaram sa jednom naizgled jednostavnom a tako prokleto važnom vježbom koja nosi naziv po istoimenoj knjizi John Strelecky, ,Big Five for Life „koju sam prvi put čuo prilikom boravka na safariju u Tanzaniji.

 

Naime po nekom nepisanom pravilu safari se ocjenjuje kao dobar,odličan ili savršen u zavisnosti od toga da li ste tokom istog vidjeli 5 ključnih životnja. Interesantno, iako sam i tada i kasnije u drugim zemljama bio na nekoliko safarija nikada nisam uspio da vidim više od tri (doduše uvijek različite ).

E sada šta ako bi baš poput tog safarija ocjenivali svoj život na njegovom kraju ?

S obzirom da duboko vjerujem da smo mi kreatori a ne samo pasivni posmatrači naših života predlažem i Vama da uradite ovu vježbu odmah danas kako slijedi :

Navedeite 5 (samo pet ) stvari u svome životu koje trebate

  1. postići,
  2. vidjeti ili
  3. osjetiti

kako bi ste svoj život mogli ocjeniti kao savršen !

Znam reći ćete „Pa to je lako„ ali siguran sam da ćete i Vi baš kao i incijalno ja a kasnije i mnogi moji klijenti „zapeti“ na ovoj samo naizgled jednostavnoj vježbi.

Magija je u tom famoznom broju pet ali i u ove tri različite stvari koje trebate definisati bar u jednoj od tačaka dakle nešto postići,nešto drugo vidjeti a nešto treće doživjeti. Ostale dvije neka budu bilo šta od navedenog.

Nekako mislimo uvijek da znamo šta je to što nam je zaista životno važno ali kada dođe do verbalizacije navedenog pogotovo u ovako formatiranom obliku dolazi do problema a upravo u tom problemu krije se i pravo rješenje. U tim preispitivanjima koz koja prolazite kada trebate definirati svojih velikih pet za život krije se i odgovor na pitanje, ,Šta je to što Vam je zaista, istinski važno „?

I zapamtite Vi i samo Vi na kraju života ste ti koji ga ocjenjuju. Definirajte stoga stvari koje su Vama važne a ne ono što mislite da bi neko drugi cjenio kada bi ste uradili. I prilikom toga slušajte svoje srce i intuiciju –oni nekako oduvijek znaju gdje trebate stići.

Sve velike tajne su jednostavne. Ali nisu lake. Ipak siguran sam da ćete istinski uživati u ovoj iluminirajućoj vježbi a onda kada je završite i osjettite onaj osječaj smirenosti koji dolazi od činjenice da osječate da je to zaista ono Vaše pravo i stvarno krenite uraditi sljedeće dvije stvari :

1.Uporedite koliko je Vaš trenutni život usklađen sa Vašim Big 5 for Life ?

2.Počnite praviti godišnje, mjesečne i naročito važne dnevne planove tako da u njima najveći prioritet i težinu imaju stvari na Vašoj Big 5 listi

Hitne stvari mogu čekati. Bitne nikada.

Želim Vam sretno putovanje u Vaš novi i ispunjeniji, ,Big 5“ život…