“Četrdeset mi je godina, ružno doba: čovjek je još mlad da bi imao želja a već star da ih ostvaruje.
Tada se u svakome gase nemiri, da bi postao jak navikom i stečenom sigurnošću u nemoći što dolazi.
A ja tek činim što je trebalo učiniti davno, u bujnom cvjetanju tijela, kad su svi bezbrojni putevi dobri, a sve zablude korisne koliko i istine.
Šteta što nemam deset godina više pa bi me starost čuvala od pobuna, ili deset godina manje pa bi mi bilo svejedno.
Jer trideset godina je mladost, to sad mislim, kad sam se nepovratno udaljio od nje, mladost koja se ničega ne boji, pa ni sebe.”
-Meša Selimović „Derviš i smrt“-

Nevjerovatna je simbolika broja 40. Kao uvod u ovaj blog navest cu samo neke interesantne podatke vezane za ovaj misticni broj:
40 dana traje izgradnja stanice čovjeka, upravo 40 dana se i razgrađuje zbog čega i postoji tzv ,,četrnestica“ jer su i naučne studije dokazale da je normalan period dubokog žaljenja zbog gubitka upravo tih famoznih 40 dana.
Proces trudnoće i dolaska dijeteta na svijet traje nevjerovatnih 40 sedmica.
Prema Bibliji, potop je nastao nakon što je kiša padala 40 dana i 40 noći. Nakon krštenja na rijeci Jordan, Isus se povukao u osamu u pustinju gdje je proveo 40 dana. Mojsije je postio 40 dana prije nego što je išao po ploče s deset božjih zapovijedi.

U judaizmu 40 dana je period pročišćavanja pa se tako kasnije nastala riječ karantena (quarantine) odnosi na proces čišćenja koji u pravilu traje 40 dana kako mu i samo ime kaže.
Muhamed a.s upravo u 40 godini u pećini Hira prima Božiju objavu putem meleka Džibrila.
Stara mjera kod svih Slavena – oka, sadrži 40 nečega. Oka meda bila je 40 drvenih čašica s dugom drškom, oka soli je 40 rjumočki, veličine rakijske čašice.

Zašto recepti za meleme i isjeljiteljska pića glase skoro uvijek na 40 dana, ili zašto se upravo u svojoj četrdesetoj godini orao nalazi na svojevrsnoj raskrsnici između smrti i tihog odumiranja lli prolaska kroz bolan period promjene koji će mu omoguciti pocetak jednog novog života?
Nije mi namjera baviti se dalje numerološkim i ostalim značenjima ovog mističnog broja ali evidentno je da se oduvijek znalo ili naslućivalo da 40 godina ima posebno značenja.
Moderna psihologija četrdesetu godinu navodi kao godinu prekretnicu.
Sa navršenom četrdesetom godinom došlo je do ispunjenje jedne životne faze.
Faza koja dolazi nakon, poznatija je i kao “kanonsko doba” čovjeka, što znači da je čovjekov intelekt tada daleko najrazvijeniji, o čemu svjedoči i ogroman broj velikih djela koja su zauvijek promjenila istoriju i tok čovječanstva a koja su nastala upravo nakon ove magične prekretnice.

7.8 i ja navršavam sa Božijom pomoću tu famoznu četrdesetu godinu.
Knjiga koju trenutno pišem možda najbolje odražava promjenu o kojoj sam prethodno govorio.
Nekada mi se čini da je potpuno drugačija, intezivnija a ponekad opet da je to onaj moj stari stil.

Da li se misli mjenjaju ili pak mi ostajemo isti?

Ili možda, samo možda, baš kao u OVOJ divnoj pjesmi „Stižu Četrdesete :)“…