Postoje 2 (da samo dvije ) kratke riječi koje će garantovano uništiti svaku komunikaciju.

Sasvim je svejedno koliko je ton Vašeg razgovora prijateljski, topao i dobronamjeran, kada počnete u njemu koristiti jednu od ovih riječi (ili još gore obje), Vaš sagovornik podsvjesno dobiva sljedeću informaciju “Nisi u pravu”, i tu otprilike lagano, ali sigurno prestaje potreba za iskrenim nastavkom konverzacije, a time i svega što nakon nje može uslijediti u poslovnom i privatnom smislu.

Sigurno se pitate koje su te 2 moćne rijeći koje stopiraju komunikacije?

Vjerovali ili ne te riječi su “NE” i “ALI”!

Znate ono kada slušate nekoga i nakon što Vam taj neko iskreno i sa puno žara ispriča neko svoje mišljenje – ide tuš hladan kao led i jedna kratka ubojita rijec “NE”. Sasvim je svejedno šta poslije toga kažete čak i ako se složite sa onim što je Vaš sagovornik incijalno htio da kaže, podsvjesno Vi ste rekli “Ti griješiš, a ja sam u pravu”, čime ste ubili želju za daljim učešćem u komunikaciji sa druge strane. Još jedna, kod nas naročito izražena poštapalica, koja sigurno ubija komunikaciju jeste riječ “ALI”. Otprilike neko podjeli sa Vama nesto što smatra važnim, nešto što ga okupira, a nakon toga Vi odgovarate “Jeste ALI…” (drugim riječima, pripremi se za kontru), i tu takođe počinje siguran kraj dobre dvosmijerne komunikacije, i ništa produktivno više ne može se desiti.

Ukoliko želite provedite mali test, slušajte ljude kod kuće, na poslu, u svakodnevnim situacijama kako razgovaraju i ostat ćete ZAPANJENI koliko često se ove dvije riječi koriste.
Još važnije provedite ovaj test na sebi, kao usput čim kažete tu magičnu riječ, nebitno u kojem kontekstu, udarite recku na papir ili mobitel. Naučnici koji su provodili ovu studiju utvrdili su da čak i dobro trenirani sagovornici u prosjeku ove riječi kažu cak 17 puta u toku samo jedne komunikacije.
Stvarajuć svjesnost o toksičnosti ovih riječi počet ćete ih sve više izbjegavati koristeći mnogo ljepše i otvorenije konstrukcije, i primijetit ćete da Vas, iako ne razumiju zašto, mnogi smatraju dragim i sjajnim sagovornikom, što će Vam pomoći da lakše uspijevate u svim aspektima svoga života.

YES AND