NIKAD NE ODUSTAJTE

Vinston Čerčil se tri godine mučio da se provuče kroz osmi razred osnovne škole jer mu je učenje maternjeg engleskog jezika jako teško padalo. Čitav život ovog velikog i nadasve neobićnog čovjeka bio je obilježen borbom ,hrabrošću i istrajnošću.Vlast u Engleskoj preuzeo je kad su svi bježali pred najezdom tada naizgled nadmoćne njemačke armije.Izvojevao je niz pobjeda u ratu i miru i do danas ostao jedna od najkarizmatičnijih ličnosti na svijetu.I danas su njegove izreke i citati među najpoznatijima i najčešće korištenima.Nepredvidivost je bila jedna od njegovih najznacajnijih osobina ,bas kao i umjece govora po kojem je bio čuven.Nakon što se povukao u penziju jako malo se pojavljivao u javnosti i bilo je skoro pa nemoguće dobiti ga za predavača .
Zvuči pomalo ironično da ga je čuveni Oksfordski univerzitet pozivao preko 100 puta. Nekoliko decenija kasnije prihvatio je da održi govor na dodeli diploma budućim diplomantima.

Čerčil je na ovu prigodu došao sa uobičajnim rekvizitima: cigaretom, štapom i cilindar šeširom. Dok se Čerčil približavao podijumu, prepuna dvorana je ustala i gromoglasno ga pozdravila. Prepoznatljivim govorom tela umirio je prisutne i samouvereno stao ispred njih. Izvadivši cigaretu iz usta i odlažući šešir na govornicu, Čerčil je netremice gledao u publiku punu iščekivanja još jednog u nizu velikih i dugih govora.Iz njega se prolomio autoritativan glas: “Nikad ne odustajte!”

Prošlo je nekoliko sekundi pre nego što se propeo na vrhove prstiju i ponovio: “Nikad ne odustajte!” Njegove reči su odzvanjale u ušima prisutnih koji su očekivali nastavak.
,Nikada,nikada i nikada ne odustajte !” U dvorani je vladala grobna tišina dok je, uzevši šešir i cigaru, podupirući se štapom odlazio sa podijuma. Njegov govor je bio završen.

S poštovanjem Vaš,
Dr Kenan Crnkic