coelho

 

Svi trebamo biti svjesni svoje misije u životu na ovome svijetu.Kada god činimo ono što nas ispunjava radošću, slijedimo svoju misiju.Međutim često nemamo hrabrosti suočiti se sa svojim snom.

Zašto ?

Četiri su prepreke. Prvo: od djetinjstva nam govore kako je sve što želimo učiniti-nemoguće.

Ako pak imamo hrabrosti iskopati iz sebe svoj san i živjeti u susret njemu, često se suočavamo s drugom preprekom: ljubavlju. Znamo što trebamo činiti, ali bojimo se da ne povrijedimo one oko nas, napustimo li sve kako bismo slijedili svoj san. Ne shvaćamo da je ljubav upravo dodatan poticaj, a ne nešto što će nas spriječiti da idemo naprijed.

Ne shvaćamo da su oni koji uistinu žele da budemo sretni spremni pridružiti nam se na tome putu.

Ako i prihvatimo ljubav kao poticaj, dolazimo do treće prepreke: straha od neuspjeha na koji možemo naići na svom putu.

I sam se pitam: jesu li porazi nužni?

Bili nužni ili ne, oni se događaju. Na početku naše borbe, nemamo iskustva i činimo mnoge pogreške. No tajna života je ova: past ćete sedam puta, ali ustat ćete osmi. I stoga, zašto je važno živjeti svoju misiju, iako pri tom patimo više nego drugi ljudi?

Zato što, jednom kada savladamo sve prepreke – a uvijek ih savladamo – ispunit će nas osjećaj samopouzdanja i ushita. Mi počinjemo živjeti s radošću i zanosom.

Tada dolazimo do četvrte prepreke: straha od ostvarenja sna za koji smo se borili sav svoj život.

Oscar Wilde je rekao: “ Svaki čovjek ubija ono što voli.” I to je istina. Sama mogućnost da dobijemo ono što smo željeli ispunjava našu dušu krivicom. Gledamo one koji nisu uspjeli dobiti ono što su priželjkivali i osjećamo da ni mi ne zaslužujemo ono za što smo se toliko borili. Zaboravljamo na sve prepreke koje smo savladali, na sve ono čega smo se odrekli kako bi smo uspjeli doseći tako daleko. Možda baš zato mnogi ljudi kada im je njihova misija na domak ruke učine niz pogrešaka, nikada ne dostignu cilj – i to upravo kada je on bio tek samo još jedan korak od njih.

Ovo je najteža prepreka od svih jer nosi sa sobom određenu auru svetosti: odreći se užitka i pobjede. Ali ako vjerujete u to da ste dostojni onoga za šta ste se borili, tada ćete ispunjavajući svoju misiju pomoći Duši Svijeta,i shvatiti i ko ste i zašto ste ovdje.

Život je zanimljiv upravo zbog mogućnosti da se ostvari san. Niko ne može pobjeći od svog srca i zato je uvijek bolje slušati šta govori kako nikada ne bi naišao udarac koji ne očekujemo. Najtamniji sat uvijek je onaj koji prethodi izlasku sunca.

Moramo vjerovati da uvijek imamo mogućnost ostvariti ono o čemu sanjamo i što uistinu želimo. A kada nešto uistinu želimo,onda se cijeli Svijet uroti da to i ostvarimo.

Paulo Coelho

Alhemičar

 

Kao i uvijek sa velikim zadovoljstvom očekujem Vaše komentare i diskusije.

 

Iskreno Vaš,

 

Dr Kenan Crnkić