„Imajte hrabrosti da slijedite svoje srce i intuiciju. Oni nekako već znaju što uistinu želite postati.“

                                                                                                                                     Steve Jobs

Životni put Stevea Jobsa, poznatog američkog poslovnog magnata i izumitelja, te osnivača kompanije Apple Inc, je izuzetno neuobičajan i zanimljiv.

Svega 7 dana nakon rođenja bio je dat na usvajanje. Odrastao je u Silicijskoj dolini u Kaliforniji. Nije završio fakultet, ali je zato strastveno pohađao više veoma neobičnih kurseva (npr. kaligrafije). Zaposlio se kao tehničar kod  proizvođača video igara, sa namjerom da skupi novac za put u Indiju radi duhovnog uzdizanja, na koji je i otišao. U Ameriku se vratio sa obrijanom glavom i neobičnom odjećom, ali i sa potpuno drugačijim načinom razmišljanja.

Priča o uspjehu počinje 1970. godine kada je Steve Jobs počeo svog imenjaka Wozniacka uvjeravati kako moraju početi prodavati kompjutere za ličnu upotrebu, što je tada izgledalo potpuno nevjerojatno. Iz tog plana nastaje Apple I, koji se iz početka izgrađivao u Jobsovoj garaži. Njegov nasljednik, Apple II bio je predstavljen naredne godine i postigao je ogroman uspeh. Kompanija se pojavila na berzi 1980. godine čime je Džobs postao multimilioner.

Bez obzira na navedeno, dioničari kompanije ocijenili su da je istoj u toj fazi potreban iskusan rukovodilac klasičnog kova, pa su razriješili Jobsa. Kompaniju je od tog momenta preuzeo dotadašnji direktor Pepsi Cole. U svom poznatom govoru na Stanfordu, bez obzira na svu gorčinu i javnu sramotu koja mu je tada bila nanijeta, Steve Jobs je naveo da je odlazak iz Apple-a u tom periodu možda i jedna od najboljih stvari koja mu se desila u životu. Nemirnog duha, sklon inovacijama, osnovao je i rukovodio kompanijom Pixar, koja je u rekordnom roku postala neupitni tržišni lider u domenu crtanih filmova i igračaka za djecu. Za to vrijeme Apple je doživio rapidno pogoršanje svog poslovanja i postao potpuno marginaliziran od strane većih igrača na tržištu (Microsoft itd.). Steve Jobs se vratio u Apple i potpuno preobrazio kompaniju sa svojim nezaboravnim proizvodima kao što su iPhone, iPad, itd. koji su u kratkom roku postali kultni brandovi izazvavši do tada nezapamćenu potražnju. Danas je Apple najvrjedniji brand na svijetu i jedna od najprofitabilnijih kompanija uopšteno.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da se Stive Jobs dobrovoljno povukao iz Applea na samom vrhuncu slave i uspjeha. Umro je od raka s kojim se borio od 2004. godine, u dobi od 56 godina. U istoriji će ostat upamćen kao hrabar vizionar kojeg su krasile izuzetne prezentacijske i prodavačke vještine ali i duboko vjerovanje u svrhu svoga postojanja.

Po vlastitom priznanju ova misao ga je vodila i na najbolji način odražavala sve ono u što je duboko vjerovao:

„Imajte hrabrosti da slijedite svoje srce i intuiciju. Oni nekako već znaju što uistinu želite postati.“

Dr Kenan Crnkic Steve Jobs quote

U kojoj mjeri svi mi živimo na ovaj način? Da li imamo hrabrosti da postanemo sve što možemo?

Iskreno Vaš,

Dr Kenan Crnkić

Stay foolish, stay hungry…