KENAN CRNKIĆ: PAZI KOJEG VUKA HRANIŠ

 

Kao što sam autor i navodi u knjizi, rijetke su knjige iz self help literature na našim prostorima. Najviše je stranih prijevoda. Trend seminara i predavanja koje nije loše poslušati i knjiga koje nije loše pročitati, jer oni su tu da nas malo prodrmaju iz ustaljenosti naših života i podsjete na životne važnosti, tek počinje.

 

Upravo je ova knjižica, puna toliko jednostavnih priča i misli jedna od takvih knjiga. Knjiga koje te obuzmu kad ih kreneš čitati i ne ispuštaš iz ruku dok ne pročitaš. Puna je priča koje smo sigurno već negdje čuli ili pročitali, ali bez nekog velikog razumijevanja projurili kroz njih ni ne pomislivši da možemo nešto i naučiti. Savjeti koje autor uz njih navodi su korisni i toliko puni pozitive da vas osvoje i još dugo potiču na razmišljanje.

 

Knjiga ima prilično neobičan, usudila bi se reći čak i šokantan početak. Iako je ovo knjiga o sreći, vizualan tip poput mene nikako nije sreću mogao povezati sa crnim stranicama, ali što sam dalje čitala manje sam uočavala tu crnu boju. Definicija sreće za svakoga je od nas drugačija i nigdje nije zapisana, ali je prema autorovim riječima rijetka stvar koja se multiplicira kada se dijeli.Pazi kojeg vuka hraniš je knjiga o sreći. Kako je naći i postići, ali i zadržati.

 

Posebno zanimljiva i poučna mi je priča po kojoj je knjiga dobila i naslov, pa ću je umjesto pojedinih citata prenijeti cijelu. Uz to, meni je i jedna od najdražih iz knjige.

 

PAZI KOJEG VUKA HRANIŠ

 

Kod Cherokee Indijanaca postojala je legenda koja se prepričavala i prenosila s koljena na koljeno. Nekada davno djed je svom unuku ispričao jednu životnu istinu.

U duši svakog čovjeka vodi se bitka. Ona nalikuje žestokoj borbi između dva vuka. U duši svakoga od nas. Svakodnevno.

Jedan vuk predstavlja zlo. Predstavlja bijes, zavist, ljubomoru, žaljenje, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, krivnju, grijeh, srdžbu, inferiornost, laž, lažni ponos, egoizam…

Drugi vuk predstavlja dobro. Predstavlja ono što pruža užitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, dobrotu, srdačnost, darežljivost, istinu, suosjećanje i vjeru.

Unuk se nekoliko trenutaka zamisli. Sve svoje misli vrijedno usmjeri u dubinu djedovih riječi pa ga upita:

”Koji vuk na kraju pobijedi?”

Djed odgovori sa smiješkom na svom starom licu:

”Pobjeđuje uvijek onaj vuk kojeg ti hraniš…”

FOKUS na hit

Kenanov Linkedin profil  – John Maxwell Certified Trainer, Profesor na Webster Univerzietu

Posjetite Akademiju Kenan Crnkic.